S-Ryhmä. Enemmän kuin palvelumuotoilua

S-Market retail chain, service design and brand work

Suomen oloissa suunnittelijan työuralle ei taida olla mahdollista osua enää laajempia palvelukokonaisuuksien hankkeita kuin omalle kohdalleni on osunut kahdesti.

Aivan työurani alussa olin suunnittelemassa ja viemässä käytäntöön K-Ryhmän myymäläbrändien ja myymälätyyppien uudistusta. Hanke oli K-Ryhmälle massiivinen ja sitä se oli myös pienelle työryhmällemme. Kukapa ei tietäisi yhden, kahden, kolmen ja neljän Koon K-kauppoja, Marketteja ja Citymarketteja.

Sittemmin Keskon ketjukonseptit ja myymälätyyppien brändit, itse myymälät, mainonta ja asiakasviestintä ovat jo saaneet ansaitun päivityksen tähän aikaan sopiviksi.

Palvelumuotoilu on kohtaamisten valmistelua

Vuosia myöhemmin sama toistui kehitysprojekteina ja palvelumuotoiluhankkeina; vain vielä laajemmassa mittakaavassa. Ja nyt vuorostaan S-Ryhmän päivittäis- ja käyttötavaraketjujen brändien, viestinnän ja myymälätyyppien uudistushankkeena.

S-Market, service design, brand work and concept design

Vuosien 2010 – 2013 kontollani, SOK Median Market-tiimin vastaavana luovana suunnittelijana, oli S-Ryhmän Market-ketjut Prisma, Alepa, Sale ja S-Market. Päivittäistä työtä olivat ketjujen brändityö, digimarkkinointi, mainonta ja mainonnan kehittäminen ja tuotannot sekä asiakasviestintä.

Päivittäin rullaavan työn lisäksi kattavina kokonaiskehityshankkeina olivat kaikkien ryhmän myymäläketjuen palvelumuotoilu, myymälöiden, mainonnan ja asiakasviestinnän uudistaminen.

Palvelumuotoilu on tiedon jäsentelyä ja organisoimista

Vastuu tämänkaltaisista hankkeista on suunnittelijalle etuoikeus. Edeltävien perusteella voi sanoa melkoisella varmuudella – liioittelematta – että työpöytäni kautta kulkeneen suunnittelutyön jälkiä on todistanut käytännössä jokainen tämän maan kansalainen. Jos aivan lähimpinä vuosina tai juuri nyt jokin asia Sinua ihastuttaa tai vihastuttaa kohdatessasi Prisman, S-Marketin, Alepan tai Salen – jossakin muodossa – niin perusteiltaan voit joko kiittää tai syyttää minua.

Sale retail chain, logo design and brand work, service design

Kun S-Ryhmän kokoinen iso pyörä pyörähtää, niin hankkeet ovat massiivisia. Kun myymälät ja toimipisteet uusiutuvat, niin jo pelkästään nähtävissä olevan käytännön työmäärä on laajuudeltaan hämmentävä. Kaikkea ei toki muuteta kertapamauksella. Toimipaikat uusiutuvat normaaleiden investointien kuoletusperiaatteiden saattelemana ja alueosuuskauppojen itsenäisten päätösten mukaan.

Sale retail chain, brand work, milieu concept and design, service design
Alepa retail chain, brand work

Suunnittelumenetelmänä ja -periaatteena palvelumuotoilu on hyvin läheistä konseptisuunnittelun ja strategiatyön kanssa. Ne voivat toteutua rinnakkain tai tulla järjestyksessä edempänä tai jäljempänä, ja osana laajempaa palvelumuotoilukokonaisuutta, tai kun hankkeen päätelmät ovat johtaneet käytännön toteutuksiin. Ja todennäköistä on, että rajat hämärtyvät – missä kohtaa loppui palvelumuotoilu ja alkoi konseptityö.

Olen itse todennut nämä kaikki asiakashankkeissa toimiviksi, ja juuri palvelumuotoilun lisääntyvästi suunnilleen vuodesta 2005 lähtien. Siitä eteenpäin palvelumuotoilun ammattimaisuus ja siihen kouluttautuminen onkin kehittynyt ja tämän, tiedon jäsentelymenetelmien kokonaisuuden, ympärille on syntynyt uutta konsultoivaa palveluliiketoimintaa.

Prisma, retail chain
Prisma, retail chain mileu concept design, service design

Lue lisää palvelumuotoilusta
Tutustu muihin työnäytteisiini
Mikä on konsepti? Lue täältä
Lue strategiasta

. . . . . .

Timo Keinänen on tutkimusmatkailija, konseptisuunnittelija, palvelumuotoilija, kirjoittaja, designer sekä art director.
”Kannattaa olla oma itsensä, sillä kaikki muut roolit ovat jo varattuja. Jos sinulla on tilaisuus kertoa mielipide, kerro omasi.” 

helloyes.fi -kirjoitukset edustavat vain omia mielipiteitäni.